PÁL FERI:
HOGYAN VÁLHAT ERŐFORRÁSSÁ A MÚLT?
HOGYAN ALAKÍTHATÓ SZABADON A JÖVŐ?

 2022. JÚNIUS 13. (HÉTFŐ) 19:00 ÓRA

Pál Feri római katolikus pap, mentálhigiénés szakember.

Papi pályafutásának kezdetétől tart heti rendszerességgel hittanórákat, előadásokat fiataloknak pszichológia, teológia és mentálhigiéné témakörében.

1996-2000

„Terézvárosban fantasztikusan jó dolgokat éltünk meg a fiatalok hittanján. Jól emlékszem, az első hittanórán tizenheten voltunk, a negyedik év végére pedig már kétszázan lettünk.”

„Amikor a negyedik papi év végén Terézvárosból áthelyeztek, azt mondtam ennek a kétszáz fiatalnak: “Tudjátok, nagyon szeretlek benneteket, de egyvalamit nem szeretnék: hogy utánam gyertek! Erre ők meghányták-vetették a dolgot, és azt válaszolták, hogy rendben.

Csakhogy előálltak egy kéréssel. Azt mondták, hogy “Jó, Feri, nem megyünk utánad, de akkor tarts nekünk előadásokat egy semleges helyen. Ez nagyon segítene bennünket a helyben maradásban, közösséghez tartozásban.”

Hazamentem, és aludtam rá egyet, ötöt, tízet. Arra jutottam, hogy ha öt-tíz jó barátom azt mondja, hogy szerintük ez jó lenne, én meg kötöm az ebet a karóhoz, és azt gondolom, hogy okosabb vagyok tíz barátomnál, az azért már nagyon gyanús!”

 

2000-2001

Bérelt terem a Bartók Béla úton

„Azt mondtam nekik, hogy benne vagyok, de akkor szervezzék meg. Hadd legyen nekem csak annyi a dolgom, hogy odamegyek, és ott folytatjuk az előadás részét az együttléteinknek. És ők tényleg mindent megszerveztek.

Azt gondoltam, hogy az első alkalmon majd úgy húszan-harmincan leszünk – de rögtön százan voltunk! Mert ők persze körbeszóltak az ismerőseiknek: “Nehogy leégjünk! Ha Feri azt mondta, hogy lehet, hogy mégiscsak úgy van jól, ahogy mi gondoljuk, akkor bizonyítsuk is be!”

Így kezdődött. Aztán négyalkalmanként perselyeztek, hogy ki tudják fizetni a bért. Arra gondoltam, milyen érdekes dolog, hogy Budapesten van egy hely, ahová emberek pénzért járnak, hogy ott keresztény dolgokat halljanak. Nahát, ez egészen rendkívüli! Az év végére újból kétszázan lettünk, úgyhogy kinőttük azt a termet.

Copyright © Minden jog fenntartva.

X