+36 62/281-219
  • Az eredetileg meghirdetett időpontokban tervezzük megtartani a lovas előadásainkat
    Az eredetileg meghirdetett időpontokban tervezzük megtartani a lovas előadásainkat
  • Aranyszöm Rendezvényház nyitvatartása
    Aranyszöm Rendezvényház nyitvatartása

Emlékház

HOMOKHÁTI EMLÉKHÁZ

Mórahalom Város Önkormányzata a Dél-alföldi Operatív Program keretében a Homokháti Emlékház funkcionális bővítését valósította meg. Az emlékházban Klebelsberg Kunó munkásságát bemutató emlékszobrát, valamint a mórahalmi lakosok által összegyűjtött és közreadott tárgygyűjtemények tekinthetők meg, amely lakóterek szerinti csoportosításban mutatja be a mórahalmi lakosság egykori élettereit.

2009. március 15-én, nemzeti ünnepünkön nyitotta meg kapuit a múlt század első felének paraszti kultúráját, szokásait, tárgyi emlékeit bemutató kiállítóhely Mórahalmon. A Homokháti Emlékház egyik szobája az 1920-30-as, egy másik helyisége pedig az 1950-es évek hangulatát idézi fel.

emlékház

A látogatók lakberendezési tárgyakat, korabeli dokumentumokat és fényképfelvételeket, valamint a paraszti gazdálkodás során használt eszközöket is megcsodálhatnak.
Nógrádi Zoltán polgármester a megnyitón elmondta: talán az utolsó pillanatban, de sikerült összegyűjteni azokat a régi emlékeket, használati tárgyakat, bútorokat, amelyek bemutathatják az egykori szegedi Alsó-tanyaközpontot és az itt élők mindennapjait. Ezek egy eltűnőben lévő kor utolsó emlékei, melyeket megőrizhetünk a jövő nemzedékeknek


Az Emlékház a Rétesház nyitvatartásával egyidőben illetve előzetes bejelentkezés alapján térítésmentesen látogatható. 

Bejelentkezés:
Rózsa Klára
 
+36 30/384-5574
Aranyszöm Rendezvényház
 
+36 62/281-219